Wist je dat Hommels gewoon een bijensoort zijn? Veel mensen weten dit niet, maar hommels zijn ‘gewoon’ bijen. Wel zien ze er duidelijk anders uit dan de andere bijen, met hun wollige en kleurrijke beharing. De kop van hommels (onder de beharing) is altijd helemaal zwart.
In Nederland komen wel 29 soorten hommels voor. Op de hele wereld zijn er zelfs 250 soorten te onderscheiden.
Hommels zijn sociale beestjes
Hommels hebben, anders dan de meeste bijensoorten een sociale levenswijze. Alleen honingbijen hebben een zelfde levenswijze. Solitaire bijen, de naam zegt het al, leven alleen.
Samenwerken staat bij de hommels centraal, de vrouwtjes in het nest werken samen bij het onderhouden en bouwen van het nest en het verzorgen van het nageslacht of het broed. Alle eieren bij de hommels worden gelegd door één vrouwtje, de koningin. De werksters, welke de dochters van deze koningin zijn, leggen zelf geen eieren maar helpen hun moeder met het nest en verzorgen het broed
De start van een kolonie
De start van een hommelkolonie begint al een jaar eerder. De koningin komt voort uit een eerder nest, waar ze als één van de jonge koninginnen is uitgevlogen en bevrucht is. Ze heeft de hele winter, tot het voorjaar, doorgebracht in een schuilplaats in een soort winterslaap.
In de vroege lente komt ze tevoorschijn om weer op krachten te komen. Dit doet ze door zich goed te voeden op de aanwezige voorjaarsbloemen. Sommige hommelkoninginnen hebben het erg zwaar na het ontwaken, kom je ze tegen, en liggen ze op de grond? Help ze dan door ze te voeden met suikerwater of een wattenstaafje met honing er aan. Ze zal dit erg op prijs stellen!
Het hommelnest
Als de koningin op krachten is gekomen gaat ze op zoek naar een geschikte nestgelegenheid. Wist je dat Helpdebij hier een speciaal hommelhotel voor heeft ontwikkeld? Als ze een geschikte locatie heeft gevonden start ze met het bouwen van het nest en legt ze de eerste eieren.
Afhankelijk van de hommelsoort doet ze dit ondergronds in verlaten muizennesten zoals de aardhommel, of bovengronds in vogelnestkasten zoals de boomhommel.
Uit de eerste eieren die de hommelkoningin legt komen de werksters. Deze (onvruchtbare) dochters nemen de de bouw van het nest en het verzamelen van voedsel van hun koningin over.
Vanaf dat moment komt de koningin het nest niet meer uit en houdt ze zich alleen nog bezig met het leggen van eieren. Later in de zomer komen er geen werksters meer uit de eieren, maar mannetjes en nieuwe koninginnen. Wanneer deze het nest verlaten om te paren, begint de hele cyclus weer opnieuw.
Hoe herken je de verschillende hommels, en wat maakt ze uniek? Lees meer over de 6 meest voorkomende hommelsoorten in Nederland en België in dit menu, of door verder te klikken op de linkjes.
De Aardhommel(groep)
Wil je deze hommels een nestgelegenheid bieden? Lees dan snel verder over hommelhotels.
Dit artikel kan affiliate links bevatten.