Hommelhotels

hommelhotel

Het door helpdebij.nl ontwikkelde hommelhotel is de ideale schuil- en nestkast voor de bezige dieren welke ook tijdens slecht weer uitvliegen om voedsel te vinden.

Hommels hebben het moeilijk en komen helaas steeds minder voor. Het wordt alsmaar moeilijker voor de hommel om een geschikte natuurlijke nestlocatie te vinden.

Wegens groot succes zijn de hommelhotels voor dit seizoen al uitverkocht helaas.

Via deze >>link<< zijn er nog wel hommelhotels te verkrijgen, met de tips die ik je hier op deze site geef, en een beetje geluk, moeten ook deze hommelhotels een succes kunnen worden.

Een voorbeeld van een bewoond hommelhotel, gemaakt door helpdebij.nl

Hommels zijn zachtaardige beestjes

Hommels vallen mensen niet lastig door om ons heen te vliegen zoals wespen dat doen. Reden hiervoor is dat wij geen concurrenten zijn met de hommels wat betreft voedsel. Ze zullen je dus nooit tijdens een gezellige barbecue irriteren. Als het even kan vliegen ze met een grote boog om ons heen op weg naar de volgende bloem.

Hommels zijn zachtaardige insecten die van groot belang zijn voor de bestuiving van onze planten. Dagelijks zijn ze enkele uren langer bezig met het verzamelen van voedsel (nectar en stuifmeel) dan de honingbijen. Ze bezoeken dan ook twee tot driemaal zoveel bloemen. Het is daarom belangrijk om ze te laten leven, en als het even kan zelfs een handje te helpen met een passende huisvesting in de vorm van een hommelkast.

Plaatsing hommelhotel

Plaats het hommelhuis op een baksteen gedeeltelijk onder een plant/struik. Het hommelhotel mag niet in de volle zon staan. Ideaal is het als het hommelhotel ’s morgens opgewarmd wordt door de zon. Op het heetst van de dag kan deze het beste in de schaduw staan.

Bij het hommelhotel wordt standaard al opvulmateriaal geleverd. Als je echter ook het volgende jaar weer hommels in het hommelhotel wilt hebben dien je het hotel schoon te maken door al het oude materiaal te verwijderen en er weer nieuw opvulmateriaal in te doen.
Voorbeelden van opvulmateriaal zijn wol, hooi, droog mos, houten schaafkrullen of zaagsel, veertjes of stro, waarbij je de vliegopening goed open laat. Ook zijn de hommels gek op een verlaten muizennest. Vraag bijvoorbeeld bij de lokale dierenwinkel, welke muizen verkoopt, of je na het schoonmaken van de bakken een muizennestje mag hebben. Vul dit muizennestje aan met zaagsel en je hebt weer een prima basis voor je hommelhotel!

Zet het hommelhotel in de wintermaanden in de schuur (na het te hebben schoongemaakt), en plaats het begin maart (opgevuld met nieuw opvulmateriaal) weer op een geschikte plaats in de tuin.

Levenscyclus van de Hommel in een notendop

Het hommel ‘seizoen’ is van ongeveer medio februari tot medio augustus. Aan het einde van het seizoen zal je zien dat het steeds rustiger wordt totdat de gehele populatie uitgestorven is.

Een normale werkhommel of werkster wordt ongeveer slechts 6 weken oud. Als een kolonie is uitgegroeid tot ongeveer 80 werksters (ligt aan de hommelsoort)  komt het einde van de kolonie in zicht. De koningin begint dan onbevruchte eitjes te leggen waaruit mannetjes ontstaan. Een aantal larven krijgen meer voedsel dan andere larven en groeien vervolgens uit tot volwassen koninginnen. Deze koninginnen blijven ongeveer nog 5 dagen in het nest om hun vetlichaam te ontwikkelen, een energievoorraad die ze nodig hebben om de winterslaap te overleven. Als ze sterk genoeg zijn  vliegen ze uit de wijde wereld in op zoek naar een geschikte plek om de winter te overleven.

De enige hommels die de winter overleven zijn de koninginnen die je kolonie hebben voortgebracht. Deze koninginnen overleven door zich in de grond in te graven en komen dan in een soort van winterslaap terecht. In het voorjaar, als de temperaturen boven de 10 graden Celsius uitkomen ontwaken de koninginnen. Ze gaan dan op zoek naar een geschikte nestplaats.

Een koningin is gemakkelijk te herkennen, haar afmeting is vele malen groter dan die van een normale hommel. Ze is heel erg actief met het afzoeken van ieder gaatje/spleetje welke een geschikte woonlocatie voor haar en haar kolonie kan worden.

Lok de koningin naar jouw hommelhotel!

Om de kans te vergroten dat je een hommelkolonie in je hommelhotel krijgt kan je een een bakje suikerwater in het hotel zetten en hopen dat een koningin uit zichzelf het nest gaat bewonen. Als er veel zoekende koninginnen in de buurt zijn is die kans redelijk groot.

Ook zou je een klein beetje honing aan een wattenstaafje kunnen doen, en deze in het nest leggen, een koninginnenhommel die zojuist uit een winterslaap is gekomen zal dit zeker waarderen. Let op dat ook mieren gek zijn op dit goedje….

Hoe lang duurt het voordat er een echte kolonie ontstaat?

Als de koningin het nest heeft geaccepteerd duurt het ongeveer 4 weken voordat de eerste werkers uit de eieren komen. Je kan gedurende de broedtijd de voorraad suikerwater bijvullen, echter zal de koningin zelf door uit te vliegen haar eten bij elkaar zoeken.

Hommelhotel
Een kijkje in het hommelhotel gevuld met een boomhommelkolonie

Wist je dat?

Wist je dat… hommels (met name boomhommels) ook vrij vaak te vinden zijn in niet schoongemaakte nestkastjes van vogels? Hommels zijn gek op verlaten nestjes, ze bouwen graag hun eigen nest hierin. Wil je geen hommels in je vogelnestkastje, maak deze dan tijdig schoon. Wil je juist wél hommels, dan is dit juist een manier om ze naar je tuin te lokken.

Boomhommels in een verlaten nestkastje

Welke hommels kan je tegenkomen in het hommelhotel?

Er zijn een aantal soorten hommels welke in Nederland redelijk veel voorkomen, en welke hun intrek in het hommelhotel kunnen nemen.

Lees meer over de hommelsoorten die een kolonie kunnen stichten in je hommelhotel hieronder. De soorten verschillen onderling nog flink.

Wist je dat Hommels gewoon een bijensoort zijn?


De Aardhommel

De TuinHommel

De WeideHommel

De Akkerhommel

De Steenhommel

De Boomhommel

Op zoek naar meer insectenhotels? Kijk dan verder op onze site, je vindt er Bijenhotels, Vlinderhotels en Lieveheersbeestjeshotels.

Dit artikel kan affiliate links bevatten