De boomhommel (latijnse naam Bombus hypnorum) is oorspronkelijk een echte bosbewoner maar tegenwoordig kom je hem veel in tuinen en parken tegen in zowel Nederland als België.
Oude boomholten en spleten (ook van gebouwen) of zelfs (niet schoongemaakte) vogelnestkasten worden veel gebruikt door de boomhommel als nestgelegenheid. Dit in tegenstelling tot de meeste andere hommelsoorten die vooral in de grond nestelen.
Boomhommels zijn er vroeg bij in het voorjaar. De nestzoekende koninginnen zijn al zien vanaf midden februari tot eind april, waarna de eerste werkers al begin april te spotten zijn.
Wil jij ook hommels in je tuin? Lees dan verder over het door HelpdeBij ontwikkelde hommelhotel.
De kolonie van de boomhommel
Een volgroeide kolonie van de boomhommel bestaat uit zo’n 80 tot wel 400 werksters en piekt zo tegen midden augustus. De werksters verzorgen de eieren en vliegen er op uit om voldoende nectar en stuifmeel te verzamelen. De eerste generatie boomhommel werksters zijn een stuk kleiner dan de daaropvolgende generaties. Ze werken letterlijk hun hele leven tot hun dood.
Boomhommel werksters zijn 8-18 mm groot. De koningin is met 18-22 mm niet heel erg fors. Als laatste heb je de mannetjes welke 14-16 mm lang zijn.
De eerste mannetjes kan je uit zien vliegen rond het einde van mei. Halverwege augustus brengt het nest een handje vol jonge koninginnen voort. De jonge koninginnen vliegen na het paren met de mannetjes uit om op zoek te gaan naar een plaats waar ze de winter in proberen door te komen.
Boomhommels maken graag gebruik van nestkastjes die in de winter niet, of niet goed zijn schoongemaakt. Hierdoor maakt het deze hommelsoort meteen tot een interessant studieobject. Bij warm weer zorgt een hommel in de nestkastopening voor ventilatie door de vleugels snel te bewegen. Zie hieronder het filmpje welke helpdebij hiervan heeft gemaakt.
Herken de hommel
Kenmerkend voor de boomhommel is de oranje kop, het zwarte lijfje en het witte kontje.
Wist je dat hommels gewoon een bijensoort zijn? In Nederland komen 29 soorten hommels voor. Lees verder over de steenhommel of over hommelhotels op deze site.
Dit artikel kan affiliate links bevatten.