Zo onderhoud je een bijenhotel

Zo onderhoud je een bijenhotel

Heb je een bijenhotel in je tuin? Je maakt de bijen in de buurt hier ontzettend blij mee! Maar het oog wil natuurlijk ook wat. Wij mensen verwachten in een hotel dat alles er netjes uitziet en er op tijd wordt schoongemaakt, bij bijen is dat nét even anders.

Grote schoonmaak is helemaal niet nodig

Zoals je wellicht verder op deze site hebt kunnen lezen bestaan bijenhotels voornamelijk uit verschillende dikten gangetjes, holletjes in hout of bijvoorbeeld in bamboe of riet. Dit zijn voor metselbijen de perfecte broedplaatsen én de ideale schuilplekken om te overwinteren. Het is echter beter om deze na het plaatsen met rust laten, ook als je denkt dat de gaten niet bewoond worden. Er zijn namelijk larven die er bijna een jaar over doen voor dat deze uitkomen. Je zou dit proces met een tussentijdse schoonmaakbeurt zomaar kunnen verstoren.

Nette hotelgasten

Bijen zelf erg nette hotelgasten, want ze ruimen de boorgangen doorgaans gewoon zelf op. Als je dan besluit om de gaten nog eens opnieuw uit te boren, dan doe je meer kwaad dan goed. Zie je echter al meer dan een jaar geen enkele activiteit meer, dan is het beter om het nestmateriaal te vervangen. Wellicht is het zelfs beter om dan een nieuw fris bijenhotel op te hangen zodat de bijen weer naar hartenlust nestjes kunnen maken.

Zo onderhoud je een bijenhotel
Bijen zijn nette hotelgasten

Levensduur bijenhotel verlengen door (preventief) onderhoud

Heeft je bijenhotel een dakje, maar is die er slecht aan toe? Deze kan je zonder problemen vervangen. Verf dit dakje echter niet, want deze geur zorgt er juist voor dat het de insecten weert. Je zou wel het dakje kunnen behandelen met bijenwas of met olijfolie of zonnebloemolie. Een nieuw in gebruik te nemen bijenhotel is prima geschikt om vooraf te behandelen met biologische oliën. Hiermee verleng je de levensduur van het hout en de geur is vertrouwd voor de insecten.

Op zoek naar insectenhotels? Kijk dan verder op onze site, je vindt er Bijenhotels, Vlinderhotels, Lieveheersbeestjeshotels en Hommelhotels.

Dit artikel kan affiliate links bevatten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *