Een veel voorkomende vraag is of hommels eigenlijk ook honing maken. Hommels horen samen met de bijen namelijk tot dezelfde familie, in het latijn de Anthophila (familie: bijen en hommels)
De meeste mensen weten echter niet dat er maar een paar soorten bijen zijn die daadwerkelijk honing produceren die commercieel voor de mens interessant is. Één van deze bijensoorten is de meest bekende soort, de honingbij.
Maar om op de vraag terug te komen, ja, hommels produceren wel zeker honing, alleen is het slechts in hele kleine hoeveelheden.
Honing? Maar waar dan?
De hommels maken geen mooie gestructureerde raten zoals honingbijen dat doen. Het nest is eigenlijk een ‘zooitje’ en de honing is echt nét genoeg voor eigen gebruik van de kolonie.
Omdat hommels maar weinig honing maken en ze dit niet zo mooi gestructureerd opslaan in raten, vond de mens het niet interessant genoeg om hommels voor hun honing te gaan houden, zoals wel bij honingbijen wordt gedaan.
Zie hieronder een foto van hoe een hommelnest eruit zien, het is voor mensenbegrippen een rommeltje. Deze foto is gemaakt van een nest wat in één van de door helpdebij gemaakte hommelhotels is gevonden.
Hommels, commercieel ingezet?
Ondanks dat hommels voor mensen niet interessante hoeveelheden honing kunnen produceren, zijn ze wel degelijk ook commercieel inzetbaar.
Hommels worden namelijk steeds meer ingezet om gewassen (vooral in kassen) te bestuiven. Honingbijen werden voorheen vaak hiervoor ingezet. Echter hommels hebben enkele voordelen ten opzichte van de bijen bij het bestuiven van gewassen.
Ten opzichte van de bij vliegt de hommel al bij relatief lage temperaturen uit (vanaf ongeveer 8⁰C) en ook bij donkere dagen is het beestje actief.
Daarnaast werkt de hommel wel tot 18 uur per dag! Dat is nog eens een lange werkdag!
De hommel is nogal een zachtaardig beestje, hij steekt eigenlijk nooit, wat voor de werknemers in de kassen ook wel heel prettig is.
Verder is de hommel ook nog eens een veel efficiënte bestuiver dan de bij. Bij een bloembezoek blijft veel stuifmeel hangen in de vacht van de hommel. Dit zorgt ervoor dat grote hoeveelheden stuifmeel tussen bloemen worden uitgewisseld.
Naast dat we inmiddels weten dat de hommel in de de natuur een zeer belangrijke plaats vervult, ziet ook de commercie een steeds grotere rol voor de hommel in de gewassenteelt.
Wil jij ook hommels in je tuin? Lees dan verder over het door HelpdeBij ontwikkelde hommelhotel of lees verder over de meest voorkomende hommels in Nederland en België.
Dit artikel kan affiliate links bevatten.