Maak je eigen bijenhotel

Wil je bijen in je tuin? Zorg dan dat ze in eerste instantie een reden hebben om je tuin te bezoeken. Bijen houden net als alle andere insecten niet van stenen. Een groot terras, daarmee doe je ze zeker geen plezier. Zorg er voor dat ze nectar en stuifmeel kunnen vinden waarmee ze zich zelf en hun jongen kunnen voeden.

Een tuin vol met bloeiende bloemen is een onmisbare eerste stap om bijen aan te trekken. Als de bijen je tuin inmiddels weten te vinden, dan kan je ze ook een huis aanbieden in de vorm van een bijenhotel. Je kan deze bestellen op deze site, maar je kan hem natuurlijk ook zelf maken. Super leuk en leerzaam!

Tip: Hoe leuk is het om met een kinderfeestje de kids een eigen bijenhotel te laten knutselen? Met dit knutselpakket kan je snel een leuk resultaat boeken, en de kinderen spelenderwijs laten leren over de verschillende metselbijen die er zijn.

Wat heb je nodig voor het maken van een bijenhotel?

  • Boomstam minimaal 10-12 cm dik
  • Houtboren in verschillende maten
  • Boormachine
  • Schuurpapier
  • Schroefoog

Om te beginnen heb je een boomstam nodig van minimaal 10-12 centimeter dik. Deze dikte heb je nodig voor de diepste boorgaten, zodat je ze niet helemaal doorboort. Een open kamer, daar houden bijen namelijk niet van.

Als tweede heb je een setje houtboren nodig van verschillende maten, minimaal de maten 4, 6, 8 en 10mm. Zoveel bijen zoveel boren. Elk type metselbij heeft een andere voorkeur qua boorgat grootte.

Een boormachine heb je natuurlijk nodig om de gaatjes te kunnen boren, dat spreekt voor zich toch?

Schuurpapier? Ja schuurpapier heb je zeker nodig. Bijen houden niet van rafels of splinters. Door het schuurpapier op te rollen kan je de eventuele rafels die zich in de boorgaten bevinden eenvoudig verwijderen.

Waarmee hangen we het bijenhotel uiteindelijk mee op? Dat doen we met een schroefoog.

Schroefoog
Een schroefoog

Perfecte nestplaats

Je hebt nu alles in huis om een perfecte nestplaats voor diverse soorten metselbijen te maken. Als je al weet welke soort bijen er in je tuin zijn, dan kan je daarmee rekening houden bij het boren van de boorgaatjes grootte. Heb je echter geen idee welke soorten bijen er langs zoemen in je tuin? Dan kan je het beste een hotel maken welke geschikt is voor allerlei soorten metselbijen.

Boorgaten

Het mooiste is als je een boomstam hebt van minimaal 10 centimeter dik en een oppervlakte van 20×20 centimeter. Boor een gat of 5-6 met de 10mm boor kriskras in het hout. Boor gelijkmatig en rustig, zodat de gaten mooi glad worden. Zorg ervoor dat de boorgaten net zo diep worden als dat je de boor in het hout kan krijgen.

Naargelang de afmeting van de boomstam boor je diverse gaten van 10, 8, 6 en 4 mm, zorg dat je tussen alle gaten minimaal 1,5 centimeter ruimte houdt. Bijen houden niet van een mooi gestructureerd geheel, ze raken dan namelijk snel de weg kwijt. Het beste is dan ook geen patroon te maken.

Splinters en rafels

Als je klaar bent met boren dan loop je alle gaten nog even goed na met schuurpapier. Splinters en rafels beschadigen de vleugels van de bijen, zorg dus dat je die allemaal verwijderd. Klop het zaagsel uit de gaatjes, ook daar houden de bijen niet van.

Als je helemaal tevreden bent met je zelfgemaakte bijenhotel, dan draai je de schroefoog aan de bovenkant, achterkant in het hout.

Nu is het tijd om je zelfgemaakte bijenhotel op te hangen!

Schroefoog in bijenhotel
Dáár draai je het schroefoog in

Waar hang je het bijenhotel op?

Hang het bijenhotel op een beschutte plek tot 2 meter hoog tegen een muur, schuur, schutting, paal of iets dergelijks. De beste resultaten krijg je als je het bijenhotel ophangt zodat het ochtendzon of middagzon kan opvangen. De hele dag in de zon, is nét te veel van het goede, de nestjes worden dan wel heel erg warm.

Welke (metsel)bijen kan je in Nederland verwachten in je bijenhotel?

Welke (metsel)bijen kan je in Nederland verwachten in je bijenhotel? En hoe weet je dan welke soort in welk gaatje zit? Elke metselbij heeft haar eigen voorkeur van grote van het boorgat, aan de hand van de kleur en structuur van de nestafsluiting kan je de bewoner herkennen.

Een bij die je in Nederland veel ziet is de rosse metselbij, deze houdt van boorgaten van 5-7mm en sluit de gaatjes af met vochtig zand. De grote klokjesbij houd van boorgaatjes van 3-6mm doorsnee en maakt het nestje dicht met zand en steentjes.

Lees meer over bijenhotels verder op deze site.

Meer lezen over een bloemenzee voor bijen? Of wil je meer weten over drachtplanten? Kijk op deze site onder bijvriendelijk tuinieren.

Dit artikel kan affiliate links bevatten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *