Bijenwas

Honingbijen produceren bijenwas voor het maken van de wanden van de cellen van de honingraten. In de honingraten slaan de bijen de honing en stuifmeel op voor later gebruik. Met deze honing voeden ze onder andere de jonge bijen, die door deze vloeibare zoete  substantie snel worden opgekweekt.

honingraat
Voorbeeld van een stukje honingraad

Werkbijen maken de was met behulp van wasklieren.  De net uitgescheiden was is wit, maar verkleurd later naar geel door caroteen afkomstig uit stuifmeel .

Bijenwas is op kamertemperatuur een stevige substantie, het smeltpunt ligt  tussen de 62 en 65 °C.

Imkerij

Naast honing is bijenwas een belangrijk product van de imkerij. De imker hergebruikt de wasraten meestal enkele malen. Veelgebruikte oude raten worden slechter en vallen vaak ten prooi aan de larven van de wasmot, welke naast stuifmeel ook bijenwas op het hoofdmenu heeft staan.

Na een aantal keer te zijn gebruikt worden wasraten gesmolten en gereinigd. Als wasraten worden gesmolten krijg je het zogeheten wasbrood, hiervan kunnen nieuwe wasraten worden vervaardigd.

In een (ver) verleden, toen imkers nog met bijenkorven imkerden, werd het complete nest van de bijen vernietigd, voor de honing en de was.

Het hergebruiken van de wasraten was hierdoor niet mogelijk, zodoende had de imker een flinke wasproductie waaruit een hoop toepassingen werden gevonden.

Kaarsen

Een belangrijk product werd het vervaardigen van bijenwas kaarsen, deze kaarsen hebben een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van de normale (paraffine) kaarsen. Wist je bijvoorbeeld dat ze een stuk langer branden en amper rook veroorzaken? Ook staan deze kaarsen bekend om hun geur vretende eigenschappen. En duurzaam, dat zijn ze ook, ze bestaan uit 100% natuurlijke bijenwas. Wist je dat paraffine kaarsen een (rest) product zijn van de olie-industrie? En dat er zelfs kaarsen bestaan die gemaakt zijn van slachtafval. Kortom een bijenwaskaars is zeker en goede keuze.

Overige bijenwas producten

Bijenwas wordt ook in de voedingsmiddelen industrie gebruikt.  Als toevoeging aan levensmiddelen is bijenwas als E-nummer 901 te herkennen. Als glanslaagje op drop / snoep dat er tevens voor zorgt dat de snoepjes niet als één bonk aan elkaar blijven plakken.

Ook vind je de was terug in crèmes en andere cosmetica, of als boenwas of poetsmiddel voor onbewerkte houten voorwerpen of vloeren.

Een andere, duurzame toepassing is het verwerken van bijenwas in bijenwasdoekjes, zogenaamde ‘bees wrap’. Deze doekjes kan je gebruiken in plaats van plastic zakjes en folie voor het verpakken van etenswaren. Bewaar bijvoorbeeld brood of fruit in deze bijenwas doeken of dek er schaaltjes mee af.

Helpdebij haar motto is om zich in te zetten voor de (solitaire) bij, en duurzaamheid is daarin een groot goed!

Wil je de (honing)bij helpen, zorg dan voor genoeg bloeiende bloemen! Kijk op bijvriendelijk tuinieren voor planten tips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *