Bekijk deze pagina op onze vernieuwde site: hommelhotels

Hommels komen helaas steeds minder voor. Het wordt alsmaar moeilijker voor de hommel om een geschikte natuurlijke nestlokatie te vinden.

Het door helpdebij.nl ontwikkelde hommelhotel is de ideale schuil- en nestkast voor de bezige dieren welke ook tijdens slecht weer uitvliegen om voedsel te vinden.
Wegens groot succes zijn de hommelhotels voor dit seizoen al uitverkocht bij helpdebij.nl


Echter via deze link zijn er nog wel Hommelhotels te verkrijgen.
Met de tips die we je hier op deze site geven moeten ook deze Hommelhotels een succes kunnen worden!



Een voorbeeld van een bewoond hommelhotel, gemaakt door helpdebij.nl


Zachtaardige beestjes

Hommels vallen mensen niet lastig door om ons heen te vliegen zoals wespen doen. Hommels zijn zachtaardige insecten die van groot belang zijn voor de bestuiving van onze planten. Dagelijks zijn ze enkele uren langer bezig met het verzamelen van voedsel dan de honingbijen. Ze bezoeken dan ook twee tot driemaal zoveel bloemen. Dus het is belangrijk om ze te laten leven en hen zelfs een handje te helpen met een gepaste woning.

Plaats het hommelhuis op een baksteen gedeeltelijk onder een plant/struik. Het hommelhotel mag niet in de volle zon staan. Ideaal is het als het hommelhotel 's morgens opgewarmd door de zon en voor de rest van de dag in de schaduw staat.


Bij het hommelhotel wordt standaard al opvulmateriaal geleverd. Als je echter ook het volgende jaar weer hommels in het hommelhotel wilt hebben dien je het hotel schoon te maken door al het oude materiaal te verwijderen en er weer nieuw opvulmateriaal in te doen.
Voorbeelden van opvulmateriaal zijn wol, hooi, droog mos, houten schaafkrullen of zaagsel, veertjes of stro, waarbij je de vliegopening goed open laat. Ook zijn de hommels gek op een verlaten muizennest. Vraag bijvoorbeeld bij de lokale dierenwinkel, welke muizen verkoopt, of je na het schoonmaken van de bakken een muizennestje mag hebben. Vul dit muizennestje aan met zaagsel en je hebt weer een prima basis voor je hommelhotel!

Zet het hommelhotel in de wintermaanden in de schuur (na het te hebben schoongemaakt), en plaats het begin maart (opgevuld met nieuw opvulmateriaal) weer op een geschikte plaats in de tuin.

Levenscyclus van de Hommel

Het hommel 'seizoen' is van ongeveer medio maart tot medio augustus. Aan het einde van het seizoen zal je zien dat het steeds rustiger wordt totdat de gehele populatie uitgestorven is. Het enige dat de winter overleeft zijn de koniginnen die je kolonie hebben voortgebracht, deze koninginnen overleven door zich in de grond in te graven en gaan dan in een soort van winterslaap. In het voorjaar als de temperaturen boven de 10 graden Celsius uitkomen ontwaken de koninginnen en gaan ze op zoek naar een geschikte nestplaats.

Een koningin is gemakkelijk te herkennen, haar afmeting is vele malen groter dan die van een normale hommel, en ze is heel erg actief met het afzoeken van ieder gaatje/spleetje welke een geschikte woonlokatie voor haar en haar kolonie kan worden.

Lok de koningin naar jouw hommelhotel!

Om de kans te vergroten dat je een hommelkolonie in je hommelhotel krijgt kan je een een bakje suikerwater in het hotel zetten en hopen dat een koningin uit zichzelf het nest gaat bewonen, als er veel zoekende koninginnen in de buurt zijn is die kans redelijk groot.


Ook zou je een klein beetje honing aan een wattenstaafje kunnen doen, en deze in het nest leggen, een koninginnenhommel die zojuist uit een winterslaap is gekomen zal dit zeker waarderen. Let op dat ook mieren gek zijn op dit goedje....

Hoe lang duurt het voordat er een echte kolonie ontstaat?

Als de konigin het nest heeft geaccepteerd duurt het ongeveer 4 weken voordat de eerste werkers uit de eieren komen. Je kan gedurende de broedtijd de voorraad suikerwater bijvullen, echter zal de koningin zelf door uit te vliegen haar eten bijelkaar zoeken.

Welke hommels kan je tegenkomen in het hommelhotel?

Er zijn een aantal soorten hommels welke in Nederland redelijk veel voorkomen, en welke hun intrek in het hommelhotel kunnen nemen.

Klik op de link voor meer informatie over de betreffende hommelsoort, deze opent de helpdebij informatie pagina.

De Aardhommel
De TuinHommel
De WeideHommel
De Akkerhommel
De Steenhommel
De Boomhommel









Dit artikel kan affiliate links bevatten.

Bronnen: Wikipedia.nl, beesies.nl